ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Τι είναι τελικά το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και σε τι ωφελεί η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση;

Να μια ερώτηση που οι περισσότεροι γονείς ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να απαντήσουν και σίγουρα δεν γνωρίζουν τι είναι το νηπιαγωγείο και τι ακριβώς προσφέρει στο παιδί 4-6 ετών κάτι το οποίο φαίνεται αγαπητοί γονείς από τις ερωτήσεις που καθημερινά μας υποβάλλετε.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι δεν είναι το νηπιαγωγείο. Σίγουρα δεν είναι ένας παιδικός σταθμός. Δεν περιμένουμε από το νηπιαγωγείο να έχει το πρόγραμμα ενός παιδικού σταθμού, γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Δεν είναι χώρος «παρκαρίσματος» των παιδιών, που επειδή δεν έχουμε που να τα αφήσουμε τα αφήνουμε εκεί… Δεν είναι ένα μέρος, όπου αφήνουμε τα παιδιά μας για να μας τα ταΐσουν, να τα διασκεδάσουν να τα αφήσουν να παίξουν και με τα άλλα παιδάκια και να γυρίσουν στο σπίτι ήρεμα και υπάκουα. Δεν είναι ένα μέρος, που τα παιδιά μας μαθαίνουν τραγουδάκια, παιχνιδάκια και περνάνε την ώρα τους έτσι απλά χωρίς νόημα και ουσία…

Δεν είναι δημοτικό σχολείο με βιβλία, γραψίματα και διαβάσματα με καθημερινές υποχρεώσεις για το σπίτι και ούτε πρέπει να γίνεται.

Και τότε τι είναι; Γιατί στέλνουμε τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο; Σε τι χρησιμεύει; Ποιος είναι ο σκοπός και ο ρόλος του στη ζωή του παιδιού μας;

Είναι το μέρος εκείνο, που συνήθως καθορίζει το αν το παιδί σας θα αποκτήσει θετική ή αρνητική στάση για το σχολείο και τη γνώση γενικότερα. Είναι ίσως η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει βιωματικά, να κοινωνικοποιηθεί, να γελάσει και να μάθει παίζοντας, γιατί το παιχνίδι γίνεται μέσο μάθησης και κυρίως για να μάθει πώς να μαθαίνει. Να κάνει λάθη χωρίς να φοβάται και να μαθαίνει από αυτά. Άλλωστε τα λάθη στο νηπιαγωγείο όχι απλά επιτρέπονται, αλλά χρησιμεύουν ως μέσο μάθησης! γιατί πολύ απλά μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Το νηπιαγωγείο είναι η ευκαιρία για το παιδί σας να αποκτήσει γενικές γνώσεις, να μάθει να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα παιδιά, να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες που ίσως να μη γνωρίζει ότι διαθέτει, να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τους συμμαθητές του και τους συνανθρώπους του μετέπειτα, να αγαπήσει πρωτίστως τον εαυτό του φροντίζοντας τον καθημερινά με συνέπεια να μάθει να αγαπάει όλα τα πλάσματα της γης… να αγαπήσει τα ζώα, να σεβαστεί τους ηλικιωμένους ,να μάθει να λέει ευχαριστώ και συγνώμη και να τα εννοεί, να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να νιώθει περηφάνια για τη μικρή κουκκίδα που ζωγράφιζε στις 15/9 και μαγικά μεταμορφώθηκε σε ανθρωπάκια, τερατάκια, νεράιδες και ξωτικά στο τέλος της χρονιάς… να μάθει να απομονώνει το πράσινο ανθρωπάκι της ζήλιας και του θυμού και να τα βλέπει όλα με ΑΓΑΠΗ..ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΌΛΟΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ..να σεβαστεί τη διαφορετικότητα στη ζωή του, όπως ήδη τη σέβεται στην τάξη του.  Να δείξει στον άλλο πόσο πολύ ενθουσιάστηκε με το δώρο που του χάρισε στα γενέθλιά του και ας έχει το ίδιο άλλες τρεις φορές!!

Να αποκτήσει ενσυναίσθηση… λατρεύω τη σημασία αυτής της λέξης! να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο, να μάθει να καθαρίζει ότι έχει λερώσει, να μη διακόπτει το φίλο του όταν μιλάει και να χαίρεται με τη χαρά του άλλου…

Και δικαίως αγαπητοί γονείς θα ρωτήσετε: όλα αυτά δε τα ξέρει και από το σπίτι του;

πιστέψτε μας πως ΟΧΙ. Σκεφτείτε λοιπόν αγαπητοί γονείς τα ευεργετικά αποτελέσματα της φοίτησης σε ένα τέτοιο περιβάλλον για το προνήπιο σας!

Η συναναστροφή του, όχι μόνο με παιδιά της ηλικίας του, γεγονός που του παρέχει ασφάλεια, αλλά και με παιδιά μεγαλύτερα από αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση στην κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξή του.

Η διετής φοίτηση σε ένα εξειδικευμένο περιβάλλον μάθησης, του δίνει άφθονο χρόνο για να ετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, για μια ανώδυνη είσοδο στο Δημοτικό σχολείο. Δε σημαίνει λοιπόν ότι περιμένουμε από το παιδί μας να αποκτήσει με το ζόρι τις γνώσεις και τις δεξιότητες της πρώτης δημοτικού! Μέσα από ερεθίσματα γραφής και ανάγνωσης το παιδί έρχεται σε επαφή με γράμματα, με λέξεις αβίαστα, ξεκούραστα χαμογελαστά… Στο νηπιαγωγείο τα νήπια αποκτούν σταδιακά τον έλεγχο της δικής τους συμπεριφοράς με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των νηπιαγωγών.

Δεν υπάρχουν βιβλία, ούτε και αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα για το νηπιαγωγείο, όπως στις υπόλοιπες βαθμίδες. Αυτό κάνει τη δουλειά της νηπιαγωγού ακόμη πιο δύσκολη και πιο σύνθετη καθώς καλείται να φτιάχνει το πρόγραμμά της καθημερινά με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών στην τάξη της. Οι νηπιαγωγοί δεν είναι κάποια κορίτσια που απλά αγαπούν τα παιδιά και βρέθηκαν σε μια τάξη για να υποκαταστήσουν την νταντά στο σπίτι…

Έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο για τις βιολογικές ανάγκες, την ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία. Έχουν σπουδάσει επίσης, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία και οφείλουν να εφαρμόζουν αυτά που έχουν διδαχθεί. Το project και η Διαθεματική Προσέγγιση είναι δυο τρόποι με τους οποίους προσεγγίζουν τα θέματα στο νηπιαγωγείο. Πολλές φορές χρειάζεται να μελετούν αρκετά προτού ξεκινήσουν να ασχολούνται με ένα θέμα με τα παιδιά. Εκτός αυτού οφείλουν να είναι «ετοιμοπόλεμες» για κάθε «γιατί» που θα ακουστεί από τους λιλιπούτειους μαθητές τους.

Οι νηπιαγωγοί δουλεύουν – εκ περιτροπής – ξεχωριστά με το κάθε παιδί, με μικρές ομάδες και με ολόκληρη την τάξη.

Και πάνω απ’ όλα οι νηπιαγωγοί είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Αυτό λοιπόν είναι με πολύ απλά λόγια το νηπιαγωγείο, το νηπιαγωγείο το οποίο 

πρεσβεύουμε

. Ένας χώρος στον οποίο γίνεται πραγματική δουλειά με αγάπη και σεβασμό για το παιδί, για το κάθε παιδί και το δικό σας παιδί. Και οι νηπιαγωγοί κάνουνε ότι πιστεύουνε καλύτερο για το κάθε παιδί και το δικό σας παιδί… γι’ αυτό το λόγο σας περιμένουμε να λύσουμε από κοντά τις όποιες απορίες σας για την «επικίνδυνη» δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Το μόνο που θα φέρετε μαζί σας είναι το χαμόγελο σας…

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΡΑΝΑ